Sider

torsdag den 24. november 2011

Gul(d) og grønne moshjerter.....(update)

I år besluttede vi at lave om på det bed, som ligger mellem vores carport og døren til huset. Det har i flere år været ekstremt kedeligt, rodet og rigtigt øv - og det er da ærgerligt, når man nu går forbi næsten hver dag. Til gengæld ser vi det ikke inde fra huset, så jeg tror på den måde, det var et meget almindelig forhave-bed.

Et af de store ønsker var en busk, der blomstrer om vinteren, så man kan blive lidt opmuntret. Jeg havde faktisk allerede forelsket mig i Troldnød og da resten af bedet er holdt i gule farver, så skulle det naturligvis være en af de gule.


Det blev derfor Hamamelis intermedia 'Arnold Promise'. Jeg har læst at de skulle være dyre, det var denne nu ikke. Uanset, så er det altid lidt spændende om det går godt. Heldigvis ser det sådan ud, for henover sommeren har busken udviklet mange skønne blomster-knopper. Og som man kan se, er den allerede, så småt, begyndt at vise sine farver. Heldigvis dog kun denne ene knop, for det er stadig lidt tidligt, jeg glæder mig til at den lyser op derude om et par måneder.


Og så lidt pral.... Haveblog-universet har pustet til min lyst til at pusle med mos, gran m.v., det har ellers længe ligget i dvale. Herligt! Tak! Så mangler jeg 'blot' tålmodighed - sig til, hvis du kender et sted....Det går så ud over jer, der har vovet jer herind, beklager. Jeg så dette hjerte, lavet af mos/
birke-grene på torvet i Roskilde i forrige weekend. Tænkte, sådan et kan jeg da selv lige bikse sammen. Det er ikke så perfekt, men det var faktisk lettere end frygtet, så lidt mere tålmodighed.... Indtil videre hænger det her.
Man ved aldrig, måske bliver jeg ligefrem jule-pynte-glad også....


UPDATE: Flere har spurgt hvordan jeg har lavet mos-hjertet (wauew, der voksede jeg lige lidt, tak :), jeg skal forsøge at forklare...håber det går.....ellers lov at spørge igen. Det er altså let.....:

 • Lav mos-hjerte - mit er lavet af ren mos, så det er fast, bundet lidt på tværs med binde-ståltråd. Bare så det holder sammen og er lidt fast. Mit hjerte er ca. 18-20 cm på det bredeste sted på tværs. Det kan man regulere. Det skal ikke være tykt, mit er vel 3-4 cm.
 • Flet birke-ris (tak Vivi, for det hedder de jo), jeg brugte 3-5 pr. side. Pil små grene væk, hvis de stritter forkert. Rul derefter grenene lidt ind i hinanden, så det ser tilfældigt ud og bind med binde-ståltråd omkring dem, så du får en samlet løs gren. Bind i den længde, der skal bruges for at nå rundt om den ene side af hjertet, lad resten af risene være løse. Derefter på samme måde til den anden side. Forsøg at gerne at forme en smule ift rundingerne i hjertets hjørne, det behøver ikke være præcist.
 • Så samles de 2 birke-ris. Top-enderne, de bundne, lægges 'ryg-mod-ryg' og snurres fast sammen. Det må højst fylde ½ cm.
 • Med start i hjertes øverste dybe spids, hvor den samlede spids placeres så den peger nedad. Derefter formes de flettede birke-ris rundt om mos-hjertet. Når birke-ris mødes ved nederste spids i hjertet, så samles med ståltråd. Det kan være en fordel at være 2 til præcis denne del, men ikke nødvendigt.
 • Resten af birke-ris hænger bare løst under hjertet.
 • Jeg samlede birke-ris stramt om mos-hjertet og havde ikke brug for at sætte det yderlige fast, man kan endda vifte med det og det sidder stadig fast. Ellers kan man måske bruge noget stærkere ståltråd, som man laver små 'hårnåle' af og sætter ind fra siden?

Tada - så er det klaret. God fornøjelse. Men sig til, hvis der stadig er problemer, ok?21 kommentarer:

 1. Alt hvad der kan sprede små smil på vejen i den mørke tid er aldeles kærkommen og en gul trodnød klare bestemt denne udfordring til UG.

  Hjertet er da aldels smukt og julet og hyggeligt.....alt det jeg lige trænger til i dag ;0)

  Knus Dorthe.....der lige sende et par solskinstime ønsker afsted over bæltet ;0)

  SvarSlet
 2. Det er et meget fint hjerte du har bikset sammen, som du udtrykker det! Charmerende og netop sådan et hjerte, der siger: Her er du velkommen! Dejligt med kreativitet. Man blir' så glad af at »bikse«!!

  SvarSlet
 3. Hej Anne Mette. Hvor er den troldnød spændende. Jeg glæder mig til at se billeder om et par måneder. Jeg må sige, at dit hjerte er rigtig flot lavet. Jeg er helt misundelig, sådanne evner har jeg ikke. Det er simpelthen bare flot. Sidste år bandt jeg en dørkrans, men det var ikke noget særligt selvom jeg lagde et stort arbejde i det. Jeg må vist erkende, at den slags arbejde ikke rigtig duer til mine hænder!

  SvarSlet
 4. Troldnød er en skøn busk der blomstre på en tid at året, hvor man savner blomster. Godt valg;0)
  Smukt hjerte du der har bikset sammen.
  knus
  Annette

  SvarSlet
 5. Ja men dog, du har været kreativ, det er da flot. Jeg har det som Birgitte, tror heller ikke mine hænder dur til sådan noget, men man kan selvfølgelig give det en chance, som du har gjort. Hvordan laver du det, fortæl fortæl.Jeg kan godt se det er nogle grene, men hvordan hænger mosset fast?
  Nå men bortset fra de, så har jeg også en troldnød, købt billigt i Bilka for nogen år siden. De plejer at være dyre, hvor har du købt din?
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 6. Dejligt med troldnødden, som blomstrer tidligt :-)

  Hjertet med birkerisene omkring er rigtig sød :-)

  SvarSlet
 7. Mit store ønske om en troldnød er indtil videre kun forblevet et ønske, så jeg er også nysgerrig efter at vide hvor du mon købte den? Jeg glæder mig til at se dens glade blomster om et par måneder på din blog :-)
  Ja, jeg synes altså at dit hjerte er vildt flot! Jeg fandt lige en bunke birkegrene i min trailer med blade idag, så jeg kunne også godt blive inspireret ligesom Lisbeth. Men jeg er også i tvivl om hvordan du får mosset til at hænge fast?

  SvarSlet
 8. Det går da meget godt med kreativitetet, Anne Mette. Hjertet er supersødt.

  kh Ulla

  SvarSlet
 9. Tusinde tak alle sammen, dejlige ord I sender mig.

  Jeg netop opdateret med en lille DYI, til dem, der efterspurgte det. Men er altså let, så jeg kan kun opfordre til at I kaster jer ud i det.

  Dorthe, jeg håber de små gule stænk, nåede helt over til dig. Send mig en mail, hvis jeg skal fikse dig et hjerte fyldt med gode tanker, gør jeg gerne :)

  Bente - jep, man bliver glad af at bikse, specielt når det bliver til at holde ud at se på. Tak for dine søde ord :)

  Tak Birgitte, jeg skal nok huske at tage billeder. Altså hvis du kan finde mos og birkeris (masser på birketræerne lige nu), så skulle du prøve. Jeg er sikker på at du kan - når jeg kan :)

  Annette, Tak, jeg glæder mig virkelig til den kommer i fuld blomst. Det er rart at se nu, for man har jo gået og ventet på om det gik godt :) Og tak for rosen.

  Pjat med dig Lisbeth, nu må du prøve :) Min er købt på en planteskole i Birkerød.

  Tak vivi (specielt med birkeris, havde jeg lige fortrængt :)

  Hanne, jeg kan slet ikke vente. Det er ikke voldsomt stort, altså knap 1,5m, men det skal nok blive flot, for der er mange knopper. Vi købte den hos Hesselbækgård havecenter i Birkerød. Jeg må indrømme, jeg blev imponeret deroppe, vi kom forbi ret tilfældigt (altid farligt). Det var så fint og pænt og god plads osv, men ikke dyrere end andre steder, med noget tværtimod. Planterne vi købte virkede fine og så havde de faktisk en del ting, som vi f.eks. ikke kan finde i Roskilde, uden at det skal bestilles hjem. Der er bare lidt langt. Men vi skal derop igen næste år, helt sikkert.
  Lige nu kan jeg ikke huske prisen, men jeg kan finde den en af dagene, hvis du gerne vil vide det?

  Hvor er du sød, Ulla, tak skal du have. Du kan også, det er jeg sikker på :)

  SvarSlet
 10. Er du ikke gået i seng endnu!!!!
  Du skrev ikke noget om, hvordan du får mosset til at sidde fast, vi er endda to, der har spurgt. Kom nu Anne Mette :o)
  Eller sov godt

  SvarSlet
 11. Jeg forsøgte, Lisbeth :)

  Hvis man har et nogenlunde fast mos-hjerte, så sidder det faktisk fast helt af sig selv. Ellers ville jeg lave små hårnåle og stikke ind fra siden. Men her sidder det fast uden noget.

  Og NU går jeg i seng :) Og jeg skal til frisør hele eftermiddagen i morgen, så måske er det en blog-fri dag.....:(

  Sov godt Lisbeth :)

  SvarSlet
 12. Også jeg finder det "lindrende" med vinterblomsterende vækster i haven......det hjælper igennem den mørketid ;o)
  Dit hjerte er smukt - flot lavet.
  Kh Helle

  SvarSlet
 13. Øjjj, et fint hjerte du har kreeret:)
  Hamamelis er en skøn busk, jeg har altid ønsket mig en, men har aldrig kunne beslutte hvor den skulle være.

  SvarSlet
 14. Altså hvis det er at gå ud over os, at du har sådan et skønt indlæg så bliv endelig bare ved. Flot hjerte du har lavet, måske man skulle prøve selvom mine kreative evner ikke lige går i den retning :):) Gemmer lige opskriften. Ha´ en god dag.

  Hilsen Lise Lotte

  SvarSlet
 15. Smukt mos hjerte og tak for opskriften :-)

  SvarSlet
 16. Puha, jeg blev helt svedt da jeg læste instruktionen. Du kan desværre ikke få noget tålmodighed af mig. Jeg har så lidt af det, at det næppe vil være klogt at dele ud af det. Men det lader da også til, at du har mere end mig. Jeg nøjes med at nyde hjertet her hos dig.

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 17. Hvor er det et fint hjerte du har lavet.

  SvarSlet
 18. Hvor er det smukt - og meget anderledes :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 19. Det er virkelig flot - så godt du listede en vejledning op.

  Hver gang jeg er på din blog, undrer jeg mig over dit blognavn. Hvad kommer det af ?

  SvarSlet
 20. Fin opskrift som jeg vil gøre alt for at prøve at følge. Tak.

  SvarSlet
 21. Hvor er I søde alle sammen, tak for jeres kommentarer.

  Jeg lover at følge op på Hamamelis'en, når der kommer flere blomster i den :)

  Jeg skal nok give dig historien en dag, Frøskuffen :)

  SvarSlet

Jeg bliver super glad for en hilsen fra dig!

Se mere her

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...