Sider

tirsdag den 26. november 2013

Ich bin ein berliner....(ikke mange haveord)

For nu at citere JFK. Eller, det er jeg jo ikke, men noget af mit hjerte tilhører Berlin, så da Jette fortalte om sin kommende tur derned, så måtte jeg en tur i arkiverne. 


Hvis nu vi skubber tankerne om elforbruget væk - så er dette jui (i Berlin) for mig - at stå ved Brandenburger Tor og kigge ned ad 'Unter den Linden'. 


Alle steder er der lige et julemarked, her på Gendanmarkt, hvor det, modsat mange andre steder, koster lidt at komme ind. Nederste højre billede i kollagen er pladsen om sommeren.


Dette er 'Am Opernpalais' - og ja, Michael fik en tur i højderne, jeg blev nede. Der er mange mennesker, men de flest er tyskere - og de går jo pænt i højre side.


Igen er Michael gået i højderne. Panoramapunkt på Potsdamer platz, med kig til bl.a. TV tårnetRigsdagsbygningenHolocaust monumentet og Tiergarten.


Vi har været på juleferie i Berlin to gange, begge gange uden sne, men skulle man have lyst til en kælketur, så finder man det også på Potzdammer Platz.


Skal der pyntes til jul, så er KaDeWe stedet at tage hen. Vi kigger mest og iler til øverste etage - gourmet-etagen.


TV tårnet er en favorit hos min kære overgartner. Igen, højderne, Michael har været der, ikke jeg - det kører rundt, mens man spiser, nej vel? Til gengæld holder jeg rigtigt meget af de små røde og grønne mænd, der i det fleste lys kryds.Museumsstiftung Post und Telekommunikation er sjovere at besøge, end det måske lyder - jeg vokset op med tysk tv, så jeg blev en anelse nostalgisk, da vi nåede til fortællingen om 'Der maus' og 'Sesamstraße'. I det  hele taget er der mange spændende (synes jeg) museer, gallerier m.m. og det meste er let at nå på gåben eller med offentlig transport.Berliner Dom - Michael deltog i midnatsgudetjenssten juleaften det ene år, hvor vi boede tæt på (jeg lyder mere og mere kedelig). Det næstbedste, når vi nu var i Berlin og ikke i Rom.

Slut på jule nostalgien, i stedet et par sommerbilleder fra en tur, hvor Frede var med. Hunde er særdeles velkomne i Berlin, alle steder og der er vandskåle overalt, men også mange løse hunde. Her er vi på Friedrichstraße, som er gaden med dyre butikker butikker, Frede var voldsomt interesseret i at kigge vinduer (og nej, han hopper da normalt aldrig op af nogen/noget, hmm). Det må være vaner fra før han flyttede ind hos os - bilen kunne han og Michael godt være enige om salve over. 


Så kan jeg bedre lide denne her og jeg ville også skrive 'Ich darf das', hvis det var min. Vi har boet forskellige steder dernede og hver bydel har sin egen charme. Her er bydelen Friedrichshain og bilen er god indikator for områdets beboere. En tur på floden, hvor man, som i København, kan stige af og på, man ser byen på en anden måde. 

Slut på Berlin, dejligt at få genopfrisket minderne og tilbage til havetankerne. Vi har fået det første sne og frost, heldigvis nåede vi lige at få de sidste forårsløg i jorden, sat i drivhus og dækket Marmelukærme buskene i weekenden.

15 kommentarer:

 1. Godaften Anne Mette.Tak for dejlige billeder fra Berlin.......nu er der kun to dage til jeg skal afsted.
  Så dejligt med billeder af alle de vejkendte steder.Har været i Berlin
  Det er femte gang jeg skal derned..........men aldrig til jul.
  Skal nok tage en masse billeder.God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig til at se dine billeder og jeg håber I får en fantastisk tur. Det var superhyggeligt at få de gamle billeder kigget igennem, så er det som om man oplever det igen :)

   Slet
 2. Det ser dejligt ud, jeg har aldrig været i Berlin ved juletid, men jeg ved at de har en julebutik som juler hele året, så jeg kom også i julehumør selvom sæsonen var "forkert".

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er aldrig en 'forkert' sæson i Berlin, vel Sussi? Hver årstid har sin egen charme - synes jeg :) Og når du så endda kom i julehumør :)

   Slet
 3. Flotte fotos, du har gemt, og smittende kærlighed til Berlin.

  SvarSlet
 4. Det var jo nogle skønne billeder fra Berlin. Men jeg kan høre, at I jo nærmest er indfødte. Ihvertfald har I jo boet der. Det gør jo også at man nemmere kan finde rundt i de forskellige kvarterer.
  Sproget er lidt en hindring for mig. Jeg taler tysk men ikke gerne. Jeg ved nemlig, at min grammatik ikke er specielt god så jeg lyder nok nærmest som en cirkusklovn. Nå en mindre detalje.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nah, med boet mente jeg bare at vi har lejet lejligheder forskellige steder, når vi har været på ferie. Men jeg synes det er forholdsvis let at finde rundt dernede, men det kan jeg jo sagtens sige. Jeg har det præcis som dig med det tyske (grammatik), men de fleste steder kan man nå langt med engelsk, fagter og så måske enkelte tyske ord. De er meget hjælpsomme dernede - er min oplevelse. Når jeg forstår tysk og de forstår engelsk, så kommer man langt :)

   Slet
 5. Alt, alt for længe siden jeg har været i Berlin, suk. En gang var jeg der mindst en gang om året. .....

  /Birgitte

  P.S. Jeg har i øvrigt stadig de der frø til dig, men du skal jo ikke så dem lige nu :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Også alt, alt for længe siden for mig :) Tak for det med frøene, jeg skriver lige til dig.

   Slet
 6. Ja der har jeg aldrig været, men det ser spændende ud, hvis man altså er til storbyer, det er Bent ikke, og jeg, jeg tager helst ikke fra Høneballehaven :) Nu lyder jeg også kedelig.
  To af mine drenge har været der, de kan godt lide Berlin. Den ene har løbet maraton i Berlin, det var sejt af ham. Næste år nøjes han med halvmaraton, men det er nu ikke i Berlin.
  Sjovt at Michael og Frede har samme interesser for smarte biler.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu er Samsø jo også en dejlig ø og med jeres have, så I er jo nærmest på ferie hele året ;) Vi er mere til (stor)by ferier end dase ved stranden, hvis bare vi kan finde et sted at bo, der er lidt roligt.
   Sejt med din søns maraton - også med den halve næste år.

   Slet
 7. Skønne billeder fra en skøn by. Hjemme hos os er vi store Berlin fans, og har også været der mange gange, senest i sommer, men aldrig til jul. Det kunne jo komme på ønskesedlen til mulige rejser......Jeg var der første gang i 1985, mens muren stadig stod. Det gjorde uudsletteligt indtryk på mig at komme fra det hektiske vest til det fuldstændig stille og grå øst. Jeg kan stadig have svært ved at fatte forskellen fra dengang til nu. Og måske derfor gør vi meget i at slæbe vores børn med rundt og vise dem historiske steder og fortælle dem byens historie. Det synes de faktisk er rigtig spændende, men når mor så slæber dem med i botanisk have......gaaaaab...........Men lige netop den skal man altså huske at besøge når man er i Berlin - den er FANTASTISK!
  Nå, jeg skriver og skriver, det jeg jo bare ville sige var - skønne, skønne billeder, får helt længsel efter byen.
  Knus fra Trine

  SvarSlet
 8. Dejlige billeder.
  Tak for rundvisningen.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
 9. Flotte billeder! Har sjovt nok aldrig før set jul i Tyskland.

  Hjerteligst

  SvarSlet

Jeg bliver super glad for en hilsen fra dig!

Se mere her

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...